Τέθηκε σε λειτουργία η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Διακοφτό – Αίγιο. Το έργο, με φορέα υλοποίησης την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ και συνολικό προϋπολογισμό 848 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τρεις σιδηροδρομικούς σταθμούς (Ξυλόκαστρο, Ακράτα και Αίγιο) και έξι σιδηροδρομικές στάσεις (Διμηνιό, Λυκοποριά, Λυγιά, Πλάτανος, Διακοφτό και Ελίκη).
Οι ακραίες συνθήκες απαιτούν ειδικές απαντήσεις. Στην περίπτωση δε της πανδημίας του Covid-19, η αναπόφευκτη επερχόμενη ύφεση καθιστά αναγκαία τη συντονισμένη και ανάλογης έκτασης αντίδραση ώστε οι οικονομικές επιπτώσεις να είναι κατά το δυνατό περιορισμένες και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ταχεία ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών την επόμενη ημέρα.
«Έχουμε μειώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πάνω από το 50%, προκειμένου να γίνονται οι αξιολογήσεις και να αποπληρώνονται και οι δικαιούχοι γρηγορότερα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τους δημοσιογράφους Κωνσταντίνα Δημητρούλη και Γιώργο Πίκουλα.
Η κρίση της πανδημίας του COVID-19 βύθισε τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε μία πρωτόγνωρη ύφεση. Η ανάταξη της οικονομίας δεν θα είναι αυτόματη, θα απαιτήσει στοχευμένες εθνικές πολιτικές, μεγάλης κλίμακας επενδύσεις αλλά και συντονισμένη δράση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Σε αντίθεση με την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009/2010, απέναντι στον κορωνοϊό η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε άμεση και αναλογική.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και τη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Χελιδώνη, με θέμα τη συνεισφορά του ΕΣΠΑ στο ΑΕΠ.
Η διάδοση της νόσου Covid-19 και οι επιπτώσεις της δοκιμάζουν σκληρά τα συστήματα δημόσιας υγείας και τις οικονομίες των κρατών που πλήττονται. Οι κυβερνήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τη διπλή πρόκληση της εξομάλυνσης της επιδημιολογικής καμπύλης και της καμπύλης της οικονομικής ύφεσης. Και στις δύο περιπτώσεις καθοριστικός παράγοντας θα είναι ο χρονικός παράγοντας.
Η έκρηξη της πανδημίας COVID-19 βύθισε την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση. Το επιβεβλημένο lockdown οδήγησε σε αναπόφευκτη ύφεση που κατέστησε αναγκαία την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τη στήριξη των εργαζομένων και του εισοδήματος των νοικοκυριών. Σε αυτή τη συγκυρία η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε άμεση και αποτελεσματική.
Η πολιτική συνοχής αποτελεί την κύρια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο πέρασμα των προηγούμενων δεκαετιών η πολιτική συνοχής γιγαντώθηκε και μετεξελίχθηκε σε μία σύνθετη δημόσια πολιτική που δεν περιορίζεται στους αρχικούς στόχους του περιορισμού των περιφερειακών ανισοτήτων αλλά συμπληρώθηκε με νέους φιλόδοξους στρατηγικούς στόχους. Δίπλα στους στόχους της σύγκλισης και της αλληλεγγύης προστέθηκαν και αυτός της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προκύπτει πως η απορρόφηση των πόρων από το τρέχον ΕΣΠΑ φθάνει στο 24,5%. Πού καταγράφονται οι σημαντικότερες καθυστερήσεις και ποιές ενέργειες σκοπεύετε να αναλάβετε ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα απώλειας;
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα πεδίο οικονομικής δραστηριότητας στο οποίο θα κριθεί η δυνατότητα των επόμενων γενεών να ζήσουν σε βιώσιμες και ευημερούσες περιοχές, αλλά και μεσοπρόθεσμα η δυνατότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών να ανακάμψουν μετά την περιπέτεια της πανδημίας. Διόλου τυχαία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα υιοθέτησε ένα πακέτο φιλόδοξων προτάσεων προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030.
Καθώς ολοκληρώνεται ο πολιτικός κύκλος της παρούσης κυβέρνησης, αναμενόμενα φτάνει η στιγμή του απολογισμού, όπου σε κάθε τομέα πολιτικής αξιολογούνται τα πεπραγμένα σε σχέση με την αρχική στοχοθεσία. Για την Πολιτική Συνοχής, όπως υλοποιείται στη χώρα μας με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα προηγούμενα χρόνια χρονικά συνέπεσαν με την ολοκλήρωση της περιόδου 2014-2020 και το σχεδιασμό της νέας περιόδου 2021-2027, εντός μάλιστα ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου οικονομικού περιβάλλοντος ως συνέπεια των διαδοχικών διεθνών κρίσεων (πανδημία, ενέργεια).
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες πορεύονται σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας καθώς αντιμετωπίζουν την «τέλεια καταιγίδα» της ενεργειακής κρίσης. Τα κράτη πρέπει να προσαρμοστούν επιτυχώς στις παγκόσμιες μεγα-τάσεις (κλιματική αλλαγή, δημογραφική στασιμότητα, τεχνολογικές αλλαγές) ενώ ταυτόχρονα είναι αναγκασμένα να αντιμετωπίσουν τις διαδοχικές πολυ-κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή κρίση, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία).
Στην κατοικία του Νορβηγού Πρέσβη, κ. Frode Overland Andersen πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, η εορταστική εκδήλωση για την επέτειο των 25 χρόνων από την καθιέρωση των EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Χορηγιών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου-ΕΟΧ).
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκηρύσσει ανοιχτό διεθνή δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για το έργο «Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων επικοινωνίας του ΕΣΠΑ 2014-2020» συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο για την επίτευξη των γενικών στόχων της επικοινωνίας του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και την κανονιστική υποχρέωση της χώρας μας για τήρηση της διαφάνειας και ενημέρωσης των πολιτών για τη διαχείριση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.
Η πανδημία COVID-19 οδήγησε στον αναγκαστικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας με δραματικές επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες. Ο τερματισμός της κρίσης θα αφήσει τις εθνικές οικονομίες βαριά πληγωμένες. Καθώς εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχουν ήδη γίνει φανερές οι διαφορετικού τύπου και έντασης επιπτώσεις της στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους θα καθορίσει τη δυναμική της οικονομικής ανάταξης την επόμενη μέρα.
Η περιφερειακή ανάπτυξη συνιστά τη μεγάλη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές οικονομίες στα επόμενα χρόνια. Η αποτελεσματική αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού των περιφερειακών και των τοπικών οικονομιών συμβάλλει στη μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας αλλά και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.
Στους λόγους για τους οποίους η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας ξεκινάει από καλή αφετηρία ώστε το 2021 να τεθούν οι βάσεις μιας βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης για την οικονομία αναφέρεται σε άρθρο του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος που δημοσιεύθηκε στον “Ελεύθερο Τύπο”.
Οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις αποτελούν ένα εργαλείο που, μέσω των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής, είναι σε θέση να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών περιοχών της χώρας μας. Ωστόσο στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που επιθυμούσαμε για μια σειρά από λόγους, ενδεχομένως γιατί πρόκειται για νέα στρατηγική που εφαρμόζεται για πρώτη φορά αλλά και γιατί διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, έλλειμμα στο συντονισμό των χωρικών στρατηγικών.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος, μίλησε στο Συνέδριο «Ξεπερνώντας την Πανδημία» του Α-Energy Innovation Initiative που έγινε στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου 2020.
Οι ακραίες συνθήκες απαιτούν ειδικές απαντήσεις. Στην περίπτωση δε της πανδημίας του Covid-19, η αναπόφευκτη επερχόμενη ύφεση καθιστά αναγκαία τη συντονισμένη και ανάλογης έκτασης αντίδραση ώστε οι οικονομικές επιπτώσεις να είναι κατά το δυνατό περιορισμένες και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ταχεία ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών την επόμενη ημέρα.
Η 1η Ιουλίου σηματοδότησε την τυπική έναρξη εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), το οποίο θεσπίστηκε με το ν. 4635/2019 και αφορά τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ για την πενταετία 2021-2025. To διάστημα μέχρι το τέλος του έτους θα είναι μεταβατικό για την καλύτερη προσαρμογή των φορέων χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Με την έναρξη του 2022 κάθε χρηματοδότηση του ΠΔΕ θα περνάει υποχρεωτικά μέσα από το ΕΠΑ.