Αντιμέτωπη με την «τέλεια καταιγίδα» κρίσεων που έπληξε και πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε αποτελεσματικά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, περιορίζοντας σημαντικά τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και την απασχόληση. Τα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα του ΕΣΠΑ συνέβαλαν αποφασιστικά σε αυτό, καθώς την περίοδο Απρίλιος 2020 – Ιούλιος 2022 κινητοποιήθηκαν συνολικοί πόροι ύψους 10,6 δισ. ευρώ, πόροι που ισοδυναμούν με το 40% των συνολικών ενισχύσεων που δόθηκαν.
Ταυτόχρονα προώθησε συστηματικά εκείνες τις θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που βελτίωσαν το επιχειρηματικό περιβάλλον (η χώρα μας ανέβηκε δεκαέξι θέσεις στη σχετική κατάταξη από το 4ο τρίμηνο του 2019 στο 4ο τρίμηνο του 2022). Έτσι, οι άμεσες ξένες επενδύσεις καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις στα τελευταία τριάντα ένα χρόνια, οι εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί από το 2010, η ανεργία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό επίσης από το 2010, ενώ πλέον η χώρα μας αποτελεί έναν σημαντικό επενδυτικό προορισμό. Διόλου τυχαία, η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στην πρώτη θέση για το 2022 ανάμεσα στις τριάντα τέσσερις περισσότερο αναπτυγμένες οικονομίες του ΟΟΣΑ (The Economist, 24/12/2022).
Το 2023 θα είναι ακόμη μία κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία, που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Ενισχύεται η γεωοικονομική θέση της και αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο logistics. Συντελείται βαθμιαία, αλλά ολοφάνερα, μια αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου προς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και εμπορεύσιμα αγαθά που ενσωματώνουν γνώση. Δρομολογούνται πλήθος πράσινων επενδύσεων και επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας.
«Κλειδί» για την επίτευξη των παραπάνω είναι η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Σχέδιο Ελλάδα 2.0) όσο και της Πολιτικής Συνοχής (νέα Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027) που ενισχύουν τη ρευστότητα, καλύπτουν το επενδυτικό κενό της οικονομίας και χρηματοδοτούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Είναι προφανές ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θέτει σημαντικούς περιορισμούς (αβεβαιότητα, επίμονα υψηλός πληθωρισμός, υψηλά επιτόκια). Ωστόσο, καθώς η οικονομία εισέρχεται στο νέο έτος με θετικό πρόσημο, μπορούμε βάσιμα να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση που αναμένεται την επόμενη χρονιά να πλήξει άλλες οικονομίες.
Συχνά λέγεται ότι κάποιες χρονιές βαρύνουν περισσότερο από κάποιες άλλες στην πορεία των γεγονότων. Το 2023 μπορεί και πρέπει να καταγραφεί ως το έτος που η ελληνική οικονομία έθεσε τις βάσεις μιας δυναμικής, πολυετούς και βιώσιμης ανάπτυξης εκκινώντας έναν νέο κύκλο ευημερίας για όλες και όλους τους πολίτες.
Άρθρο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου, στην εφημερίδα “Τα Νέα” (30/12/2022)