Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 3 Απριλίου 2020 το ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε τα εξής: «Το ελληνικό καθεστώς ύψους 2 δισ. ευρώ που εγκρίναμε σήμερα επιτρέπει τη χορήγηση εγγυήσεων δανείων για κεφάλαια κίνησης τα οποία θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή εθνικών μέτρων στήριξης με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.»
Τα ευρωπαϊκά κράτη αφήνουν σταδιακά πίσω τους την πρωτόγνωρη κατάσταση του lockdown και ετοιμάζονται για μία ακόμη δύσκολη μάχη, αυτή της ταχείας ανάκαμψης των οικονομιών τους. Στην πρώτη φάση οι πολιτικές αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της νόσου COVID-19 επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, στη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων στους κλάδους που επλήγησαν.
Η Ελλάδα στις περασμένες δεκαετίες δέσμευσε σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη βασικών υποδομών μεταφορών καθώς στερούνταν βασικών μεταφορικών δικτύων. Αντίθετα τομείς όπως του ανθρώπινου δυναμικού και του περιβάλλοντος ενδεχομένως δεν χρηματοδοτήθηκαν επαρκώς ώστε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.
«Οι πόροι του React EU μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα δοθούν κατά προτεραιότητα στις δράσεις ρευστότητας των επιχειρήσεων» δήλωσε, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα με Θέα» του ρ/σ «Αθήνα 9.84» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγεωργίου.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προκύπτει πως η απορρόφηση των πόρων από το τρέχον ΕΣΠΑ φθάνει στο 24,5%. Πού καταγράφονται οι σημαντικότερες καθυστερήσεις και ποιές ενέργειες σκοπεύετε να αναλάβετε ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα απώλειας;
Κύριοι Υπουργοί, κυρία και κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι. Πριν ξεκινήσω να ευχαριστήσω και εγώ όπως και οι προλαλήσαντες τους διοργανωτές και κυρίως τον κύριο Λουλούδη για την πολύ ευγενική πρόσκληση που μου απεύθυνε να συμμετάσχω.
Η Ελλάδα έχει πλέον γυρίσει σελίδα. Αφήσαμε πίσω μας μία μακρά περίοδο επώδυνης στασιμότητας απόρροια μιας διάχυτης μεταρρυθμιστικής άπνοιας. Η πρώτη δέσμη των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας καταδεικνύει τη βούλησή της να προωθήσει σημαντικές αλλαγές. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα. Και το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα πρόκειται να βελτιώσει σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη πρόκληση. Καλείται να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις μιας κρίσης με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε οικονομικές πολιτικές σε ένα ρευστό περιβάλλον, στο βαθμό που τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται. Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ, στο μέτρο των χρηματοδοτικών και κανονιστικών δυνατοτήτων τους, συμβάλλουν στην κάλυψη ενός σημαντικού μέρους της πρώτης δέσμης μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.
Την αύξηση των κονδυλίων προς τις Περιφέρειες, όπου θα πρέπει να κατευθυνθεί τουλάχιστον το 30% των συνολικών πιστώσεων του νέου ΕΣΠΑ, προαναγγέλλει μέσω συνέντευξής του στον Γιώργο Φιντικάκη στο liberal.gr, ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, τονίζοντας ότι θα πρέπει παράλληλα να τους μεταβιβασθούν οι αρμοδιότητες διαχείρισης των παραπάνω πόρων, εφόσον φυσικά αυτές αποδείξουν ότι διαθέτουν την συγκεκριμένη ικανότητα.
Η διάδοση της νόσου Covid-19 και οι επιπτώσεις της δοκιμάζουν σκληρά τα συστήματα δημόσιας υγείας και τις οικονομίες των κρατών που πλήττονται. Οι κυβερνήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τη διπλή πρόκληση της εξομάλυνσης της επιδημιολογικής καμπύλης και της καμπύλης της οικονομικής ύφεσης. Και στις δύο περιπτώσεις καθοριστικός παράγοντας θα είναι ο χρονικός παράγοντας.
Τις προκλήσεις και τις προοπτικές που δημιουργεί για τη χώρα μας η επόμενη Πολιτική Συνοχής συζήτησε το τελευταίο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum στις 15/9/2020.
Σε τροχιά υλοποίησης είναι το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 – 2027 με τη συνολική δημόσια δαπάνη των νέων Προγραμμάτων να ανέρχεται στα περίπου 26,7 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική κοινοτική συμμετοχή υπολογίζεται στα 21,2 δισ. ευρώ. Τα Περιφερειακά Προγράμματα παραμένουν και στη νέα περίοδο δεκατρία, ενώ ενισχύονται όλα σημαντικά στη χρηματοδότησή τους, από 17% έως 85%. Σημειώνεται ότι πλέον το 1/3 των συνολικών πόρων της περιόδου 2021-2027 κατανέμεται στις ελληνικές περιφέρειες σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει το βαρύ αποτύπωμα της κρίσης και την ένταση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Στους λόγους για τους οποίους η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας ξεκινάει από καλή αφετηρία ώστε το 2021 να τεθούν οι βάσεις μιας βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης για την οικονομία αναφέρεται σε άρθρο του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος που δημοσιεύθηκε στον “Ελεύθερο Τύπο”.
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης συνιστούν για τη χώρα μας μία μοναδική ευκαιρία. Μας δίνεται η δυνατότητα να καλύψουμε ένα σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού της οικονομίας των τελευταίων χρόνων και να στηρίξουμε χρηματοδοτικά μία δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα μας επιτρέψουν να τροχοδρομήσουμε στις ράγες μιας δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης. το βαθμό που οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης συνδυαστούν με τους επίσης αυξημένους πόρους του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027 και μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της οικονομίας, δεν θα ήταν υπερβολικό να μιλήσουμε για ένα σχέδιο Μάρσαλ που μπορεί να αλλάξει τη μορφή της χώρας.
Η Ελλάδα στις περασμένες δεκαετίες δέσμευσε σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη βασικών υποδομών μεταφορών καθώς στερούνταν βασικών μεταφορικών δικτύων. Αντίθετα τομείς όπως του ανθρώπινου δυναμικού και του περιβάλλοντος ενδεχομένως δεν χρηματοδοτήθηκαν επαρκώς ώστε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες πορεύονται σε περιβάλλον αβεβαιότητας καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η ανάπτυξη και η διάθεση εμβολίων για την αντιμετώπιση της νόσου covid-19 θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η ύφεση δεν πρέπει να αφήσει μόνιμες πληγές στην οικονομία και την κοινωνία.
«Γύρω στο Πάσχα θα αρχίσει η προώθηση των πρώτων έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρη Σκάλκο, που μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες, αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πορεύονται σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας. Δυστυχώς η επιδημιολογική εξέλιξη του covid-19 αποτελεί μία γνωστή-άγνωστη μεταβλητή (known-unknown), έναν παράγοντα δηλαδή που γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια και συνεπώς οι οικονομικές προβλέψεις υπόκεινται σε αναπόφευκτες αναθεωρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία αναφορικά με την έως τώρα κινητοποίηση των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19. Συνολικά πόροι των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής άνω των 13 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη στήριξη των εργαζομένων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έκρηξη της πανδημίας COVID-19 βύθισε την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση. Το επιβεβλημένο lockdown οδήγησε σε αναπόφευκτη ύφεση που κατέστησε αναγκαία την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τη στήριξη των εργαζομένων και του εισοδήματος των νοικοκυριών. Σε αυτή τη συγκυρία η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε άμεση και αποτελεσματική.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε για τους μαθητές του 5ου δημοτικού σχολείου Θέρμης μετά την ολοκλήρωση εσωτερικών διαρρυθμίσεων του υφιστάμενου κτιρίου.
Τις προκλήσεις και τις προοπτικές που δημιουργεί για τη χώρα μας η επόμενη Πολιτική Συνοχής συζήτησε το τελευταίο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum στις 15/9/2020.
Την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου 2020 και ώρα 12:30 έως 13:30, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η παρουσίαση της μελέτης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, με τίτλο: «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδα μετά το 2020», παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου.