«Γύρω στο Πάσχα θα αρχίσει η προώθηση των πρώτων έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρη Σκάλκο, που μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.
Η Ελλάδα στις περασμένες δεκαετίες δέσμευσε σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη βασικών υποδομών μεταφορών καθώς στερούνταν βασικών μεταφορικών δικτύων. Αντίθετα τομείς όπως του ανθρώπινου δυναμικού και του περιβάλλοντος ενδεχομένως δεν χρηματοδοτήθηκαν επαρκώς ώστε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.
H πανδημία COVID-19 βύθισε σε βαθιά ύφεση τα εθνικά κράτη, τα οποία αναγκάστηκαν να επιβάλουν βαρείς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητά τους. Η αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων θα οριστικοποιηθεί με το τέλος της υγειονομικής κρίσης και την επιστροφή στην ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής. Αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών με κατεύθυνση τη συνέχιση της αποτελεσματικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, προκειμένου να «κρατήσουν το κεφάλι έξω από το νερό» σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και να θέσουν τις βάσεις για τη δυναμική ανάταξη της οικονομίας την επαύριον της πανδημίας.
Πριν ξεκινήσουμε και μπούμε στα βαθιά θα μου επιτρέψετε, αφού ευχαριστήσω και εγώ το ΣΕΒ και τη diaNEOsis για την πολύ ευγενική πρόσκληση και αφού ευχαριστήσω διπλά γιατί είναι καιρός να ασχοληθούμε και με το ζήτημα του ΕΣΠΑ σοβαρά, γιατί μέχρι τώρα η δική μου αίσθηση ήταν ότι οι περισσότεροι το αντιμετώπιζαν ως ένα εργαλείο που μπορεί πρόσκαιρα να αποφέρει κάποιες επιχορηγήσεις, κάποιες χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι είναι πραγματικά όπως το είπε ο κύριος Ξηρογιάννης ή μπορεί να είναι, θα μπορούσε να είναι και αυτή είναι και η στόχευσή μας, ένα εργαλείο παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας.
Σε αναμονή των λεπτομερειών του πρόσφατα ανακοινωθέντος ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην μετά τον Covid-19 εποχή, κάθε πρόβλεψη πρέπει να θεωρείται παρακινδυνευμένη.
Η έγκριση του Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 σηματοδοτεί την έναρξη της εφαρμογής μιας φιλόδοξης στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα μας. Ένα εθνικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης με άξονα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που θα συμβάλλει στη δυναμική ανάταξη της οικονομίας μετά την πανδημία αλλά και θα διευκολύνει τον παραγωγικό μετασχηματισμό της. H έγκαιρη έναρξη εφαρμογής της νέας περιόδου (το ελληνικό Εταιρικό Σύμφωνο είναι το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο που εγκρίνεται) επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης ανάμεσα στις δύο προγραμματικές περιόδους.
Η Ελλάδα έχει πλέον γυρίσει σελίδα. Αφήσαμε πίσω μας μία μακρά περίοδο επώδυνης στασιμότητας απόρροια μιας διάχυτης μεταρρυθμιστικής άπνοιας. Η πρώτη δέσμη των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας καταδεικνύει τη βούλησή της να προωθήσει σημαντικές αλλαγές. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα. Και το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα πρόκειται να βελτιώσει σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η συμπλήρωση εβδομήντα τριών χρόνων από την περίφημη διακήρυξη Σουμάν που πρότεινε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, θέτοντας τα θεμέλια για την οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης, βρίσκει τα κράτη – μέλη της μπροστά σε νέες προκλήσεις που απαιτούν νέες πολιτικές και διακρατική συνεργασία για την αντιμετώπισή τους (παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας, κλιματική κρίση, τεχνολογικές αλλαγές, δημογραφική στασιμότητα).
Η πρόσφατη επίσημη υποβολή του νέου ΕΣΠΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει την πρώτη φάση σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Η Ελλάδα υπέβαλε πρώτη ανάμεσα στα κράτη-μέλη και η έγκαιρη έγκριση του Εταιρικού Συμφώνου και των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν, θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης της οικονομίας χωρίς κενά ανάμεσα στις δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους, ενισχύοντας έτσι τη δυναμική ανάταξη της οικονομίας μετά την πανδημία.
Ραδιοφωνική συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» του Χρήστου Μιχαηλίδη στις 21/2/23 , με θέμα τις προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.
Την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου 2020 και ώρα 12:30 έως 13:30, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η παρουσίαση της μελέτης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, με τίτλο: «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδα μετά το 2020», παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου.
Η χώρα μας ζει δραματικές στιγμές απέναντι στα μέτωπα των πυρκαγιών δίνοντας αγώνα προκειμένου να περιορίσει την έκταση και τις επιπτώσεις τους. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά καθώς τα τελευταία χρόνια δοκιμαστήκαμε σκληρά από τις φυσικές καταστροφές. Γίνεται πλέον φανερό ότι η κλιματική κρίση συνιστά μία ευθεία απειλή για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον (την περιβαλλοντική ισορροπία, τη δημόσια υγεία, τις υποδομές), ενώ τα διαφορετικά επίπεδα ανθεκτικότητας εντείνουν τις περιφερειακές ανισότητες.
Η Πολιτική Συνοχής, ως η κοινή ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών περιφερειών και τον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων, έχει τις τελευταίες δεκαετίες απόλυτα θετικό πρόσημο για τις λεγόμενες «χώρες της συνοχής», ανάμεσά τους η χώρα μας. Υπολογίζεται πως τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της τρέχουσας περιόδου 2014-2020 συνέβαλαν στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών κατά 2,6%.
Η συζήτηση για την Πολιτική Συνοχής είναι σήμερα επίκαιρη και σημαντική καθώς βρίσκεται σε σταυροδρόμι και αντιμετωπίζει νέα ζητήματα και προκλήσεις. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στους επόμενους μήνες θα προδιαγράψουν σε μεγάλο βαθμό τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την επόμενη δεκαετία, από τις οποίες εξαρτώνται στο μεγαλύτερο βαθμό οι δημόσιες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, κατά συνέπεια και η αναπτυξιακή προοπτική της.
Ο Γ.Γ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος μιλά στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων στην Δυτική Ελλάδα έχοντας θέσει την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του. Με αφορμή μια ακόμα επίσκεψή του, η εφημερίδα έθεσε στον διακεκριμένο τεχνοκράτη Δ. Σκάλκο τρία ερωτήματα. Για να μην ξεχνάμε τη σημασία των κοινοτικών πόρων για τη ζωή μας.
«Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Πελοποννήσου 2014-2020 ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» δηλώνει στην «Ε» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και προσθέτει «Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 καλείται να συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας μέσω της ενίσχυσης της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής των περιφερειών της χώρας.
Η συμπλήρωση εβδομήντα τριών χρόνων από την περίφημη διακήρυξη Σουμάν που πρότεινε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, θέτοντας τα θεμέλια για την οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης, βρίσκει τα κράτη – μέλη της μπροστά σε νέες προκλήσεις που απαιτούν νέες πολιτικές και διακρατική συνεργασία για την αντιμετώπισή τους (παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας, κλιματική κρίση, τεχνολογικές αλλαγές, δημογραφική στασιμότητα).
Τουλάχιστον το 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ πρόκειται να έχει ενεργοποιηθεί σε επίπεδο προσκλήσεων μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στην εφημερίδα «Θάρρος», ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση σε εκδήλωση στην Καλαμάτα για την επέτειο λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της νίκης επί του φασισμού.
Καθώς ολοκληρώνεται ο πολιτικός κύκλος της παρούσης κυβέρνησης, αναμενόμενα φτάνει η στιγμή του απολογισμού, όπου σε κάθε τομέα πολιτικής αξιολογούνται τα πεπραγμένα σε σχέση με την αρχική στοχοθεσία. Για την Πολιτική Συνοχής, όπως υλοποιείται στη χώρα μας με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα προηγούμενα χρόνια χρονικά συνέπεσαν με την ολοκλήρωση της περιόδου 2014-2020 και το σχεδιασμό της νέας περιόδου 2021-2027, εντός μάλιστα ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου οικονομικού περιβάλλοντος ως συνέπεια των διαδοχικών διεθνών κρίσεων (πανδημία, ενέργεια).
Η Ελλάδα διαχρονικά έχει ωφεληθεί σημαντικά από την Πολιτική Συνοχής, την κύρια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων χρηματοδοτήθηκαν κρίσιμες υποδομές, επενδυτικά σχέδια και κοινωνικές δράσεις, συμβάλλοντας τις περασμένες δεκαετίες στη σύγκλιση με τις περισσότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Ραδιοφωνική συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» του Χρήστου Μιχαηλίδη στις 21/2/23 , με θέμα τις προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.
Η περιφερειακή ανάπτυξη συνιστά τη μεγάλη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές οικονομίες στα επόμενα χρόνια. Η αποτελεσματική αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού των περιφερειακών και των τοπικών οικονομιών συμβάλλει στη μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας αλλά και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.
Κάθε νέο ξεκίνημα έτους συνοδεύεται αναπόφευκτα από προσδοκίες και επιθυμίες, προκλήσεις και αβεβαιότητες. Το 2023 δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ελληνική οικονομία βρέθηκε και βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με διαδοχικές κρίσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές της, όπως και συνολικά αυτές των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η πανδημία διέκοψε βίαια την οικονομία, προκαλώντας αναταράξεις στις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Κατόπιν η ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία, οδήγησε στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970 και πληθωριστικές πιέσεις.