Συνέντευξη του ΓΓΔΕ και ΕΣΠΑ στο Πρώτο Πρόγραμμα

«Κατευθύνουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ σε έργα που έχουν αυξημένη προστιθέμενη αξία και όχι για να κλείνουμε λογιστικά τις τρύπες του προγράμματος» δήλωσε, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τους δημοσιογράφους Κωνσταντίνα Δημητρούλη και Γιώργο Πίκουλα.

 

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

  • Αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες ειδικότερα στα έργα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων υπάρχει ο κίνδυνος τα έργα αυτά να μην έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Δεδομένου, λοιπόν, ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο δεν προβλέπονται κοινοτικοί πόροι για τα έργα αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους που δεν υπάρχουν.
  • Υπάρχουν χρήματα, 17 δισ. έως το 2023, αλλά δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε, διότι δεν έχουμε ώριμα έργα. Το πρόβλημα που έχει προκύψει δεν είναι η χαμηλή απορρόφηση, αλλά ότι το ‘15 και το ‘16 ήτανε δύο χαμένα χρόνια για την ελληνική οικονομία και αυτό είχε επίπτωση στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Δηλαδή, έχουμε χαμηλό ποσοστό συμβασιοποιημένων έργων, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό απορρόφησης.
  • Έχουμε ήδη ξεχωρίσει έργα αυξημένου προϋπολογισμού, ώστε να τα ξεμπλοκάρουμε για να φέρουμε περισσότερες δαπάνες. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί μία σειρά από συναντήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία και τους δικαιούχους, αλλά και με τους Περιφερειάρχες μαζί με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό και έχουμε και νέα εργαλεία που μας παρέχει πλέον το επιτελικό κράτος που διευκολύνουν τη δουλειά μας, όπως είναι οι πολιτικές επιτροπές για τις δημόσιες πολιτικές που είναι ένα όργανο που προηγείται των υπουργικών συμβουλίων και εκεί συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων, όπου τίθενται ζητήματα που στην συνέχεια διαβιβάζονται σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου.

Βίντεο: https://bit.ly/2lmO68f

Μετάβαση στο περιεχόμενο