Συνέντευξη του ΓΓΔΕ και ΕΣΠΑ στον ρ/σ Alpha 98.9

«Το scaling up των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αυτό που έχει ανάγκη πραγματικά η ελληνική οικονομία. Τέτοιου τύπου δράσεις θα τις χρηματοδοτήσουμε και θα στηρίξουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας ως Υπουργείο, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό» δήλωσε, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στην εκπομπή «Τρίποντο στην οικονομία» και τον δημοσιογράφο κ. Χάρη Ντιγριντάκη στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9.

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

  • Ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ, της επόμενης περιόδου, μπορεί να αυξηθεί και προσπαθούμε για αυτό. Ωστόσο, και να μην αυξηθεί, μεγαλύτερη σημασία έχει τα περίπου 21,7 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού να πάνε σε δράσεις που πιάνουν πραγματικά τόπο. Αν αυτό το επιτύχουμε, θα απαντήσουμε σε μεγάλο βαθμό στο πρόβλημα υποχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αν πάλι κατανείμουμε πόρους σε δράσεις μικρής προστιθέμενης αξίας, ακόμα και αν αυξήσουμε το ποσό των 21,7 δισ., κάτι το οποίο προσπαθούμε, σε πολλές δράσεις θα είναι σαν να ρίχνουμε τα χρήματα σε μία άδεια τρύπα.
  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικές, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι προτεραιότητα για εμάς. Έχει σημασία όμως, τι εννοούμε, όταν λέμε «μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Εννοούμε ότι θέλουμε να ενισχύσουμε το κομμωτήριο της γειτονιάς ή θέλουμε μία επιχείρηση μικρομεσαία να τη βοηθήσουμε να περάσει σε μία μεγαλύτερη κατηγορία, να γίνει μεσαία και η μεσαία να γίνει μεγάλη.
  • Τα χρήματα δεν χάνονται. Έχουμε τη δυνατότητα της αναθεώρησης που προβλέπεται διαχειριστικά. Παίρνουμε, λοιπόν, πόρους από δράσεις που δεν «τραβάνε» και τους πηγαίνουμε σε δράσεις που μπορούν να απορροφήσουνε ταχύτερα πόρους. Έτσι, λοιπόν, είναι βέβαιο ότι δεν θα χαθούν οι πόροι στο τέλος του 2023 για τη χώρα.
  • Θα πρέπει ακόμα και το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί. Ακόμα σημαντικότερο είναι να εκτελεστεί στο σύνολό του. Αυτήν την εκτέλεση στο παρελθόν δεν την είχαμε. Ίσα – ίσα που υπό εκτέλεση ήταν αρκετά χαμηλή, περίπου στο επίπεδο του 60% – 65% και έτσι κάπως τροφοδοτούσαμε υπέρ πλεονάσματα με τις γνωστές εταστρεβλώσεις, που όμως είναι μια πολιτική συζήτηση, το που κατευθύνουν στα υπέρ πλεονάσματα.
  • Το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ είναι μια μαύρη τρύπα, γιατί δεν έχει προτεραιοποίηση, ιεράρχηση και έλεγχο, όπως θα έπρεπε στα έργα. Είναι κάτι που στο πολυνομοσχέδιο που περάσαμε προ 10 ημερών, αντιμετωπίζεται με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), το οποίο θα έχει  αντιστοιχία, στη δομή και στην οργάνωση, όπως οι υπηρεσίες του ΕΣΠΑ, για να  είναι κάτι αποτελεσματικότερο και πιο διαφανές, και επιτέλους να υπάρχει και μία προτεραιοποίηση.

Βίντεο: https://bit.ly/2lmO68f

Μετάβαση στο περιεχόμενο