HomeDark Header

Dark Header

 • Η πολιτική συνοχής στη μετα-COVID εποχή

 • Συνέντευξη του κ. Δημήτρη Σκάλκου σχετικά με το σχεδιασμό και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027

 • Η στιγμή της οικονομικής ανασυγκρότησης

 • Με σχέδιο και συνέργειες για την ανάπτυξη

 • Ο ρόλος των Υποδομών Μεταφορών ως μέρος ενός ανθεκτικότερου μοντέλου ανάπτυξης

 • Κοινοτικοί πόροι και αναπτυξιακή προοπτική

 • Ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στον Αθήνα 9.84 για το Ταμείο Ανάκαμψης

 • Προτεραιότητες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

 • H Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19

 • Οι κοινοτικοί πόροι στη μάχη κατά του κορονοϊού

 • Με πόρους του ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκε το νέο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης

 • Προκλήσεις και προοπτικές για την Ελλάδα της επόμενης μέρας

Health & Fitness

H πανδημία COVID-19 βύθισε σε βαθιά ύφεση τα εθνικά κράτη, τα οποία αναγκάστηκαν να επιβάλουν βαρείς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητά τους. Η αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων θα οριστικοποιηθεί με το τέλος της υγειονομικής κρίσης και την επιστροφή στην ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής. Αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών με κατεύθυνση τη συνέχιση της αποτελεσματικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, προκειμένου να «κρατήσουν το κεφάλι έξω από το νερό» σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και να θέσουν τις βάσεις για τη δυναμική ανάταξη της οικονομίας την επαύριον της πανδημίας.

Σε τροχιά υλοποίησης είναι το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 – 2027 με τη συνολική δημόσια δαπάνη των νέων Προγραμμάτων να ανέρχεται στα περίπου 26,7 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική κοινοτική συμμετοχή υπολογίζεται στα 21,2 δισ. ευρώ. Τα Περιφερειακά Προγράμματα παραμένουν και στη νέα περίοδο δεκατρία, ενώ ενισχύονται όλα σημαντικά στη χρηματοδότησή τους, από 17% έως 85%. Σημειώνεται ότι πλέον το 1/3 των συνολικών πόρων της περιόδου 2021-2027 κατανέμεται στις ελληνικές περιφέρειες σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει το βαρύ αποτύπωμα της κρίσης και την ένταση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Στους λόγους για τους οποίους η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας ξεκινάει από καλή αφετηρία ώστε το 2021 να τεθούν οι βάσεις μιας βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης για την οικονομία αναφέρεται σε άρθρο του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος που δημοσιεύθηκε στον “Ελεύθερο Τύπο”.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης συνιστούν για τη χώρα μας μία μοναδική ευκαιρία. Μας δίνεται η δυνατότητα να καλύψουμε ένα σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού της οικονομίας των τελευταίων χρόνων και να στηρίξουμε χρηματοδοτικά μία δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα μας επιτρέψουν να τροχοδρομήσουμε στις ράγες μιας δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης. το βαθμό που οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης συνδυαστούν με τους επίσης αυξημένους πόρους του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027 και μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της οικονομίας, δεν θα ήταν υπερβολικό να  μιλήσουμε για ένα σχέδιο Μάρσαλ που μπορεί να αλλάξει τη μορφή της χώρας.

Η Ελλάδα στις περασμένες δεκαετίες δέσμευσε σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη βασικών υποδομών μεταφορών καθώς στερούνταν βασικών μεταφορικών δικτύων. Αντίθετα τομείς όπως του ανθρώπινου δυναμικού και του περιβάλλοντος ενδεχομένως δεν χρηματοδοτήθηκαν επαρκώς ώστε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες πορεύονται σε περιβάλλον αβεβαιότητας καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η ανάπτυξη και η διάθεση εμβολίων για την αντιμετώπιση της νόσου covid-19 θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η ύφεση δεν πρέπει να αφήσει μόνιμες πληγές στην οικονομία και την κοινωνία.


«Γύρω στο Πάσχα θα αρχίσει η προώθηση των πρώτων έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρη Σκάλκο, που μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.


Οι ευρωπαϊκές οικονομίες, αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πορεύονται σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας. Δυστυχώς η επιδημιολογική εξέλιξη του covid-19 αποτελεί μία γνωστή-άγνωστη μεταβλητή (known-unknown), έναν παράγοντα δηλαδή που γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια και συνεπώς οι οικονομικές προβλέψεις υπόκεινται σε αναπόφευκτες αναθεωρήσεις.

Entertainment & Tips

No posts were found.

Skip to content