HomeΑνακοινώσεις – Διαγωνισμοί

Ανακοινώσεις – Διαγωνισμοί

Η Ελλάδα έχει πλέον γυρίσει σελίδα. Αφήσαμε πίσω μας μία μακρά περίοδο επώδυνης στασιμότητας απόρροια μιας διάχυτης μεταρρυθμιστικής άπνοιας. Η πρώτη δέσμη των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας καταδεικνύει τη βούλησή της να προωθήσει σημαντικές αλλαγές. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα. Και το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα πρόκειται να βελτιώσει σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Το scaling up των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αυτό που έχει ανάγκη πραγματικά η ελληνική οικονομία. Τέτοιου τύπου δράσεις θα τις χρηματοδοτήσουμε και θα στηρίξουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας ως Υπουργείο, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό» δήλωσε, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στην εκπομπή «Τρίποντο στην οικονομία» και τον δημοσιογράφο κ. Χάρη Ντιγριντάκη στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9.

«Κατευθύνουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ σε έργα που έχουν αυξημένη προστιθέμενη αξία και όχι για να κλείνουμε λογιστικά τις τρύπες του προγράμματος» δήλωσε, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τους δημοσιογράφους Κωνσταντίνα Δημητρούλη και Γιώργο Πίκουλα.

Στην κατοικία του Νορβηγού Πρέσβη, κ. Frode Overland Andersen πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, η εορταστική εκδήλωση για την επέτειο των 25 χρόνων από την καθιέρωση των EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Χορηγιών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου-ΕΟΧ).

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 25 χρόνων των EEA Grants, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε:

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Δημήτρη Σκάλκου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στη Λάρισα.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσαν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Περιφέρειας Θεσσαλίας με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, την καινοτομία και την εξωστρέφεια μέσω της αξιοποίησης των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος συμμετείχε στο συνέδριο «Restart mAI City» για τη δημιουργία έξυπνων και βιώσιμων πόλεων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Τρικάλων από τον Δήμο Τρικκαίων και την e-Trikala ΑΕ, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μεταξύ των Δήμων και Περιφερειών της χώρας, καθώς και πρωτοπόρων επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Σκάλκος μιλώντας στο ka-business.gr και τη δημοσιογράφο, κα Ραλλιώ Λεπίδου, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για να διευκολυνθεί η ζωή των πολιτών στην νέα εποχή των έξυπνων πόλεων.

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών που έγινε στην Ιθάκη, 4-6 Οκτωβρίου 2019.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι,

Η νησιωτική πολιτική αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου μας για τις Περιφέρειες.

«Σκοπός μας είναι το καινούργιο ΕΣΠΑ να αποτυπώνει καλύτερα τις αναγκαιότητες, τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Αθήνα 9.84» και τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Παπαγεωργίου.

Η Πολιτική Συνοχής αποτέλεσε διαχρονικά το κύριο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων και την ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Η χώρα μας στις τελευταίες δεκαετίες ωφελήθηκε πολλαπλώς από τους πόρους της πολιτικής συνοχής. Με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων αναβαθμίσαμε τις υποδομές μας, εκσυγχρονίσαμε την δημόσια διοίκηση, ενισχύσαμε τις κοινωνικές δομές και στηρίξαμε μεγάλο αριθμό επιχειρηματικών σχεδίων. Η σημερινή Ελλάδα είναι πλέον μια σύγχρονη χώρα και οι κοινοτικές μεταβιβάσεις συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προκύπτει πως η απορρόφηση των πόρων από το τρέχον ΕΣΠΑ φθάνει στο 24,5%. Πού καταγράφονται οι σημαντικότερες καθυστερήσεις και ποιές ενέργειες σκοπεύετε να αναλάβετε ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα απώλειας;

Πραγματικά οι πληρωμές των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στα μέσα Αυγούστου ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 25% της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης τους (χωρίς το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης). Αυτά τα στοιχεία που είναι δημόσια και εύκολα προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο αποτελούν πηγή ανησυχίας. Τούτο διότι κυνηγούμε δαπάνες ύψους 5 δις ευρώ ετησίως! Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα σε αυτές τις γραμμές να αναφερθώ ξεχωριστά στα προγράμματα και τις δράσεις που καταγράφονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις.