HomeΑνακοινώσεις – Διαγωνισμοί

Ανακοινώσεις – Διαγωνισμοί

Στο πλαίσιο της Διυπουργικής Ομάδας Συντονισμού για τη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (ΣΕΚ), η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, υπεγράφη την Δευτέρα 27 Ιουλίου, από τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρη Σκάλκο, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργο Βούτσινο, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, η εγκύκλιος για τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου πλαισίου ποιοτικών προδιαγραφών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ).

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης και Ενδυνάμωσης των Ρoμά του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021.

Συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 η χρηματοδότηση των δομών του Δικτύου Γυναικών Θυμάτων Βίας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τη διαχείριση του οποίου φέρει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι ακραίες συνθήκες απαιτούν ειδικές απαντήσεις. Στην περίπτωση δε της πανδημίας του Covid-19, η αναπόφευκτη επερχόμενη ύφεση καθιστά αναγκαία τη συντονισμένη και ανάλογης έκτασης αντίδραση ώστε οι οικονομικές επιπτώσεις να είναι κατά το δυνατό περιορισμένες και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ταχεία ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών την επόμενη ημέρα.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος, μίλησε στο Συνέδριο «Ξεπερνώντας την Πανδημία» του Α-Energy Innovation Initiative που έγινε στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου 2020.

Κύριοι Υπουργοί, κυρία και κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι. Πριν ξεκινήσω να ευχαριστήσω και εγώ όπως και οι προλαλήσαντες τους διοργανωτές και κυρίως τον κύριο Λουλούδη για την πολύ ευγενική πρόσκληση που μου απεύθυνε να συμμετάσχω.

Πριν ξεκινήσουμε και μπούμε στα βαθιά θα μου επιτρέψετε, αφού ευχαριστήσω και εγώ το ΣΕΒ και τη diaNEOsis για την πολύ ευγενική πρόσκληση και αφού ευχαριστήσω διπλά γιατί είναι καιρός να ασχοληθούμε και με το ζήτημα του ΕΣΠΑ σοβαρά, γιατί μέχρι τώρα η δική μου αίσθηση ήταν ότι οι περισσότεροι το αντιμετώπιζαν ως ένα εργαλείο που μπορεί πρόσκαιρα να αποφέρει κάποιες επιχορηγήσεις, κάποιες χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι είναι πραγματικά όπως το είπε ο κύριος Ξηρογιάννης ή μπορεί να είναι, θα μπορούσε να είναι και αυτή είναι και η στόχευσή μας, ένα εργαλείο παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

«Οι πόροι του React EU μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα δοθούν κατά προτεραιότητα στις δράσεις ρευστότητας των επιχειρήσεων» δήλωσε, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα με Θέα» του ρ/σ «Αθήνα 9.84» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγεωργίου.

Τέθηκε σε λειτουργία η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Διακοφτό – Αίγιο. Το έργο, με φορέα υλοποίησης την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ και συνολικό προϋπολογισμό 848 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τρεις σιδηροδρομικούς σταθμούς (Ξυλόκαστρο, Ακράτα και Αίγιο) και έξι σιδηροδρομικές στάσεις (Διμηνιό, Λυκοποριά, Λυγιά, Πλάτανος, Διακοφτό και Ελίκη).

Περιττεύει να επισημάνουμε ότι η καινοτομία είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Η πυροδότηση μιας διαδικασίας ανακάλυψης προσδίδει στην οικονομία τον απαιτούμενο δυναμισμό. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας που επιζητά εναγωνίως να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της προκειμένου να συμμετάσχει με ευνοϊκούς όρους στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.