HomeΑνακοινώσεις – Διαγωνισμοί

Ανακοινώσεις – Διαγωνισμοί

Η Ελλάδα διαθέτει ένα αξιόπιστο εμπορευματικό και μεταφορικό δίκτυο. Σύμφωνα με την σχετική κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας (Logistics Performance Index), η χώρα μας κατατάσσεται στην τεσσαρακοστή δεύτερη θέση ανάμεσα σε εκατόν εξήντα κράτη, θέση βελτιωμένη συγκριτικά με το παρελθόν. Ωστόσο πολλά μπορούν ακόμη να γίνουν καθώς, η θέση αυτή αντανακλά περισσότερο τις λιμενικές υποδομές μας (με πρώτο τον λιμένα του Πειραιά) και λιγότερο τις πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες μας στις άλλου τύπου υποδομές.

Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αποτελεί την έγκαιρη, αποφασιστική και αναλογική απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση της πανδημίας και την οικονομική ύφεση που προκάλεσε. Ταυτόχρονα το ΤΑΑ συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσω μίας μορφής αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες πορεύονται σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας καθώς αντιμετωπίζουν την «τέλεια καταιγίδα» της ενεργειακής κρίσης. Τα κράτη πρέπει να προσαρμοστούν επιτυχώς στις παγκόσμιες μεγα-τάσεις (κλιματική αλλαγή, δημογραφική στασιμότητα, τεχνολογικές αλλαγές) ενώ ταυτόχρονα είναι αναγκασμένα να αντιμετωπίσουν τις διαδοχικές πολυ-κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή κρίση, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία).

Ζούμε σε δύσκολους και ανησυχαστικούς καιρούς. Οι ταυτόχρονες πολυ-κρίσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες (πανδημία, ενεργειακή κρίση) μεταβάλλουν ταχύτατα το περιβάλλον και απαιτούν προσαρμογή των πολιτικών προτεραιοτήτων σε μία σειρά πεδίων όπως η θωράκιση της δημόσιας υγείας, η ενεργειακή ασφάλεια, η εφοδιαστική αλυσίδα. Η αναδιάταξη των προτεραιοτήτων δεν ακυρώνει τις ακολουθούμενες ευρωπαϊκές επιλογές, κύρια στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, αντίθετα φαίνεται πως επιτάσσει την περαιτέρω ενίσχυση και επιτάχυνσή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και τη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Χελιδώνη, με θέμα τη συνεισφορά του ΕΣΠΑ στο ΑΕΠ.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και τη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Χελιδώνη, με θέμα τη συνεισφορά του ΕΣΠΑ στο ΑΕΠ.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, αντιμέτωπες με ταυτόχρονες «πολυκρίσεις» (πανδημία, ενεργειακή κρίση) καθώς και ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον (κλιματική κρίση, τεχνολογικές αλλαγές). Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικός είναι ο ρόλος των δημοσίων επενδύσεων ώστε να στηριχτούν χρηματοδοτικά οι αναγκαίες πολιτικές προσαρμογής. Ειδικά για την ελληνική οικονομία με το σημαντικό επενδυτικό κενό που άφησαν πίσω τους η περιπέτεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης και η πανδημία.

«Το νέο ΕΣΠΑ σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας νέας εποχής για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί την κύρια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική επενδύσεων και αλληλεγγύης, με πολλαπλά και απτά οφέλη για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες. Οι διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και ο σχεδιασμός των νέων Προγραμμάτων έλαβαν χώρα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας κατά την οποία το οικονομικό περιβάλλον, οι εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες και οι συνήθεις τρόποι εργασίας μεταβλήθηκαν σημαντικά επηρεάζοντας τον προγραμματισμό όλων.

Oι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν την διπλή πρόκληση της ψηφιακής μετάβασης και του πράσινου μετασχηματισμού. Η επιτυχής προσαρμογή σε αυτές θα οδηγήσει στη δυναμική και διατηρήσιμη ανάκαμψη της οικονομίας. Και αντίστροφα, η αποτυχία της οικονομίας μας να προσαρμοστεί στις διαμορφούμενες νέες συνθήκες αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε περαιτέρω απόκλιση των ελληνικών περιφερειών από τις περισσότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο