2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης και της Ομάδας Συντονισμού για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 στη Λίμνη Πλαστήρα η δεύτερη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης και της Ομάδας Συντονισμού για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων, στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα, με τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων ξεκίνησε το Μάιο του 2022, με πρωτοβουλία της Προεδρίας της Κυβέρνησης και των τριών Δήμων. Στόχος της στρατηγικής για την ανάπτυξη της περιοχής των Αγράφων, η οποία εγκρίθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, είναι η συμβολή στην αύξηση της προσβασιμότητας της περιοχής, στη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία με χαμηλούς ρύπους, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας με την προστασία και ανάδειξη των φυσικών και πολιτισμικών πόρων για την συγκράτηση του πληθυσμού και την αύξηση των επισκεπτών, στην στήριξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και ενίσχυση της απασχόλησης.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης, παρουσιάστηκε η πρόοδος ωρίμανσης και υλοποίησης των έργων που συμφωνήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση, εκφράστηκε η ικανοποίηση των μελών για το επίπεδο σχεδιασμού, ωριμότητας και προόδου υλοποίησης των έργων αυτών, συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα και οι αναγκαίες ενέργειες για την υποστήριξη των Δήμων στην ωρίμανση των έργων με τη συμβολή της ΜΟΔ Α.Ε., καθώς επίσης και για την δημόσια προβολή του Προγράμματος με κατάλληλα εργαλεία παρακολούθησης της υλοποίησής του.

Στη συνεδρίαση μετείχαν το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκου, ως Προέδρου, και των Ειδικών Γραμματέων, κ. Γιώργου Ζερβού και κ. Νίκης Δανδόλου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων κ. Μανώλη Γραφάκου και κ. Πέτρου Βαρελίδη, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, κ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός, ο Δήμαρχος Αγράφων, κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Δήμαρχος Αργιθέας, κ. Ανδρέας Στεργίου, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, κ. Παναγιώτης Νάνος, καθώς και ο Πρόεδρος της ΜΟΔ Α.Ε., κ. Βασίλης Σιαδήμας.

 

 

Το έργο της Επιτροπής Καθοδήγησης, η οποία είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό του σχεδιασμού και της εφαρμογής του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αγράφων, υποστηρίζεται από την Ομάδα Συντονισμού, η οποία αποτελείται από αρμόδια στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων και συντονίζεται από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού των Περιφερειακών Προγραμμάτων (ΕΥΣΠεΠ) της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ.

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο