Σύσκεψη για την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των Ρομά

 

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης και Ενδυνάμωσης των Ρoμά του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα ενδυνάμωσης και ένταξης των κοινοτήτων Ρoμά, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις 15 χώρες που ωφελούνται από τις επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Είναι το πρώτο που υπογράφεται στη χώρα μας και εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, αλλά και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η εθνική στρατηγική αποτελεί, μεταξύ άλλων, προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση δράσεων κοινωνικής ένταξης για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε σημαντικούς διαθέσιμους πόρους προς αυτή την κατεύθυνση.

Βασικό κομμάτι  του προγράμματος είναι  η μετεγκατάσταση της κοινότητας Ρoμά, που διαμένει στις παρυφές της Κατερίνης, σε νέους οικίσκους που θα τοποθετηθούν στον οικισμό Πέλεκας, στα όρια της πόλης. Η επιτυχής μετεγκατάσταση της κοινότητας Ρoμά, η οποία συνδέεται άμεσα με την αρμονική ένταξη των μελών της στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, καθώς και η διάρκεια ζωής των παρεμβάσεων αυτών πέραν της χρονικής διάρκειας του ίδιου του προγράμματος, είναι θέματα που πρόκειται να παρακολουθήσουν στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δότριες χώρες του ΕΟΧ, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, κατά την πορεία υλοποίησης και αξιολόγησης του προγράμματος.

Η συνεργασία των δότριων χωρών με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις ελληνικές αρχές και τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας, που αποτελεί Στρατηγικό Εταίρο του Προγράμματος, καθώς και η συμμετοχή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) κρίνεται ως στοιχείο καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του ιδιαίτερα απαιτητικού αυτού εγχειρήματος.

Η συγχρηματοδότηση του  προγράμματος, όπως ορίζεται στην Προγραμματική Συμφωνία, ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ προέρχονται από πόρους του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και τα 2 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων στις 24/7/2020

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο