Ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, στο GrTimes.gr

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, μιλώντας στην εκπομπή Leader του GrTimes.gr επισήμανε ότι η υποεκτέλεση του ΕΣΠΑ, ήρθε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τους τελευταίους μήνες αν και τα προβλήματα ήταν γνωστά, παρά τα συγχαρητήρια που μάλλον για λόγους πολιτικής διαχείρισης, έδιναν κατά καιρούς, Κοινοτικοί, στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Η πραγματική εικόνα είναι, ότι από τα 20 δισ. ευρώ του τρέχοντος ΕΣΠΑ, τα 15 δισ. δεν έχουν απορροφηθεί. Ωστόσο, στους λίγους τελευταίους μήνες έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, νομικών και γραφειοκρατικών και ήδη, στο Β’ τετράμηνο του 2019 τετραπλασιάστηκαν οι ρυθμοί απορρόφησης σε σχέση με το Α’ τετράμηνο της ίδιας χρονιάς.

Στόχος του Υπουργείου είναι, μέσα στο 2020 να απορροφηθούν 3 με 3,5 δις ευρώ, αυξάνοντας έτσι και την εκτέλεση από το σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που συγχρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ. Πάντως, μέσα στο καλοκαίρι, θα γίνει η αναθεώρηση των Προγραμμάτων και οι πόροι που λιμνάζουν, θα ανακατευθυνθούν στη στοχευμένη καινοτομική επιχειρηματικότητα, στη ψηφιακή μετάβαση και σε «πράσινες επενδύσεις».

«Δεν ωφελεί να εξαγγέλλουμε πόρους», είπε ο κ. Σκάλκος, «όταν δεν υπάρχουν ώριμα, μελετημένα έργα για να τους απορροφήσουν, κάτι που παρατηρήθηκε στα χρόνια της κρίσης. Όταν οι έλεγχοι και οι εγκρίσεις, δεν παίρνουν μήνες αλλά χρόνια, όταν η νομοθεσία περιπλέκει τις διαδικασίες και «τρώει» χρόνο, είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν, κάτι που ήδη προωθείται με την απλοποίηση των μισών oδηγιών για τις Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ. Σε αυτή την «καυτή πατάτα» που παρέλαβε η νέα ηγεσία του Υπουργείου, η Γενική Γραμματεία προσπαθεί να δώσει λύσεις, ενισχύοντας με προσωπικό τις Περιφέρειες, κάνοντας διοικητικές τομές και δείχνοντας το δρόμο, αξιοποίησης των πολλών δισ. ευρώ που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο