Δηλώσεις του ΓΓΔΕ και ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του συνεδρίου «Restart mAI City»

 

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος συμμετείχε στο συνέδριο «Restart mAI City» για τη δημιουργία έξυπνων και βιώσιμων πόλεων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Τρικάλων από τον Δήμο Τρικκαίων και την e-Trikala ΑΕ, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μεταξύ των Δήμων και Περιφερειών της χώρας, καθώς και πρωτοπόρων επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Σκάλκος μιλώντας στο ka-business.gr και τη δημοσιογράφο, κα Ραλλιώ Λεπίδου, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για να διευκολυνθεί η ζωή των πολιτών στην νέα εποχή των έξυπνων πόλεων.

 

Βασικά σημεία της δήλωσής του:

  • Ακόμα μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική ώθηση στην ανάπτυξη, πέρα από τις υποδομές, δίνουν οι «έξυπνες» επενδύσεις που ακουμπούν στο φάσμα της ψηφιοποίησης της οικονομίας. Η χώρα μας πρέπει να συμμετάσχει στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας με ευνοϊκότερους όρους. Οι συσχετισμοί αυτή τη στιγμή, πέραν από το ειδικό βάρος της πολύχρονης προηγούμενης κρίσης, δεν είναι ευνοϊκοί για εμάς και χρειάζεται να ενισχύουμε τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Σε απλά ελληνικά, χρειάζεται να αυξήσουμε την παραγωγικότητα.
  • Τα ποσοστά ανεργίας που είναι σε διψήφιο νούμερο και οι προβλέψεις δείχνουν πως θα έρθουν στα προ κρίσης επίπεδα, μετά από 10 περίπου χρόνια, δεν μας ικανοποιούν και είναι ακριβώς οι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγής που μπορούν να δώσουν λύσεις.

 

  • Έχει αρχίσει η διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία, τις νέες περιφερειακές αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, τις προτεραιότητές τους που μόνο να τις ενισχύσουμε μπορούμε. Οι δήμοι θα εφαρμόσουν καλές πρακτικές, όπως αυτές του δήμου Τρικκαίων, κι από εκεί και πέρα θα υπάρξει πλήθος κονδυλίων και πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως η Αστική Ατζέντα που περιλαμβάνει μια σειρά πραγμάτων όπως σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και πολλά άλλα τα οποία θα πρέπει να προωθηθούνε. Ταυτόχρονα πέρα από αυτά που θα κάνουν οι δήμοι υπάρχει και η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης η οποία εκπονείται σε συνεργασία με την ΓΓΕΤ.

 

  • Στο πλαίσιο της καινούριας διάρθρωσης της κυβέρνησης με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Υπουργό, κ. Πιερρακάκη, έχουμε στενή συνεργασία και τους παρέχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για τις δράσεις που έχουν εξαγγέλλει και έχουν αρχίσει να υλοποιούν, ενώ πολλά ακόμα θα δούμε στη συνέχεια. Θα υπάρξουν, φυσικά, και καινούρια διαχειριστικά εργαλεία. Οι υπηρεσίες μας με εκείνες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζονται για να οδηγηθούμε το συντομότερο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

 

  • Υπάρχουν δράσεις κοινωνικής μέριμνας στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, ωστόσο περιμένουμε και τις προτάσεις τις τοπικής αυτοδιοίκησης. Ιδίως ένα εργαλείο που έχει γνωρίσει μεγάλη απήχηση κι επιτυχία στο εξωτερικό και θέλουμε να το φέρουμε και στην Ελλάδα, είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες απασχόλησης. Αυτές οι πλατφόρμες κάνουν την αντιστοίχιση ανάμεσα στις ανάγκες των επιχειρήσεων για εξειδικευμένο προσωπικό και τις προτιμήσεις και ικανότητες των ανέργων. Άρα, λοιπόν, η ψηφιακή οικονομία κατά βάση έχει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει κοινωνικό πρόσημο.

 

Βίντεο: http://bit.ly/2IyzvPo

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο