HomeView All Posts

View All Posts

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία αναφορικά με την έως τώρα κινητοποίηση των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19. Συνολικά πόροι των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής άνω των 13 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη στήριξη των εργαζομένων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκρηξη της πανδημίας COVID-19 βύθισε την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση. Το επιβεβλημένο lockdown οδήγησε σε αναπόφευκτη ύφεση που κατέστησε αναγκαία την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τη στήριξη των εργαζομένων και του εισοδήματος των νοικοκυριών. Σε αυτή τη συγκυρία η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε άμεση και αποτελεσματική.

Την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου 2020 και ώρα 12:30 έως 13:30, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η παρουσίαση της μελέτης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, με τίτλο: «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδα μετά το 2020», παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου.

Μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2020 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής προτάσεων για την κατάρτιση του «Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2020-2023». Η τροποποίηση της πρόσκλησης που υπογράφουν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Μετάβαση, Κωστής Μουσουρούλης, ήρθε ως επακόλουθο του αυξημένου ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων από φορείς των υπό μετάβαση περιοχών της χώρας.

Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο.

Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να διακόψει αιφνίδια και βίαια την παρατηρούμενη ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα οικονομική κρίση, σε αντίθεση με την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, υπήρξε ανάλογη της πρόκλησης. Η νέα δέσμη χρηματοδοτικών εργαλείων που συνθέτουν το New Generation EU, με κυριότερο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility) είναι σε θέση όχι μόνο να συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας στην μετά-covid περίοδο, αλλά και να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα καλύψουν σημαντικό μέρος του επενδυτικού μας κενού και θα συμβάλουν στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας.

Στο πλαίσιο της Διυπουργικής Ομάδας Συντονισμού για τη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (ΣΕΚ), η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, υπεγράφη την Δευτέρα 27 Ιουλίου, από τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρη Σκάλκο, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργο Βούτσινο, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, η εγκύκλιος για τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου πλαισίου ποιοτικών προδιαγραφών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ).

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης και Ενδυνάμωσης των Ρoμά του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021.

Skip to content