Ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στον Αθήνα 9.84 για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Γύρω στο Πάσχα θα αρχίσει η προώθηση των πρώτων έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρη Σκάλκο, που μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Όπως  είπε, το Εθνικό Σχέδιο συμπεριλαμβάνει δράσεις για αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικότερα στους τομείς της υγείας και της χρήσης νέων τεχνολογικών εργαλείων όπως η τηλεκπαίδευση, ενώ παραμένει ως μακροπρόθεσμος στόχος, η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Επιπροσθέτως, προανήγγειλε συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και ενεργοποίηση δανείων της τάξης των 13 δισ. ευρώ για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.  Τέλος, ο κ. Σκάλκος ξεκαθάρισε ότι «μέσα στο 2021 θα έχουμε κατ’ ελάχιστο έσοδα άνω των 2 δισ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τα προγράμματα  του ΕΣΠΑ.» Αναλυτικά:

Για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Έχουμε μπροστά μας έναν απαιτητικό σχεδιασμό, που πρέπει να συνδυαστεί  με τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική της χώρας για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, αλλά και να προσαρμοστεί στο δυσμενές περιβάλλον της πανδημίας και τις δράσεις αντιμετώπισής της. Ωστόσο, εάν δεν υπήρχε η πανδημία δεν  θα είχαμε και τα σημαντικά, πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέρος της στρατηγικής μας είχε συμπεριλάβει δράσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας  πρώτιστα στον τομέα της υγείας, αλλά  και σε άλλους,  με  χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων όπως η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία.

Το Σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση και μετά τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γίνουν προσθήκες ή αφαιρέσεις ορισμένων πραγμάτων. Μακροπρόθεσμος στόχος παραμένει η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η στήριξη σειράς μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη των οποίων  δουλεύουμε εντατικά. Ξεκινάμε από δυσμενέστερη θέση, αλλά τα πολεμοφόδια που διαθέτουμε είναι πλέον ισχυρότερα.»

Πώς θα κινηθούμε ταχύτερα;

«Αισιοδοξούμε βάσει  εμπειρίας. Η δημόσια διοίκηση, σε σχέση με τη  διαχείριση των  κοινοτικών πόρων, έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει, αφού διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός υπό την επίβλεψη του Πρωθυπουργού, έχουμε προχωρήσει και έχουμε βάσιμες ελπίδες να συμπεριληφθεί στα πρώτα σχέδια που θα εγκριθούν, ώστε την άνοιξη να  αρχίσουμε την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου.»  

Τί προβλέπει η κινητοποίηση κονδυλίων από τον ιδιωτικό τομέα;

«Θα μοχλεύσουμε περισσότερους ιδιωτικούς πόρους, επειδή θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία όπως οι ΣΔΙΤ, τα οποία θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα. Επίσης, θα κινητοποιήσουμε μεγάλους πόρους στο κομμάτι των χρηματοδοτικών εργαλείων, δηλαδή δάνεια της τάξης των 13 δισ. ευρώ, που δεν θα είναι επιδοτήσεις και θα προσελκύσουν ιδιωτικούς πόρους και κεφάλαια. Χωρίς την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, ακόμα και τα πολύ σημαντικά ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στην εθνική οικονομία την προηγούμενη δεκαετία.»  

Πότε αναμένονται τα πρώτα ποσά, που αντιστοιχούν έως και στο 20% του συνολικού ευρωπαϊκού πακέτου;

«Έχει ήδη σταλεί στην Κομισιόν το ελληνικό Σχέδιο, που επισήμως θα κατατεθεί μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2021 μαζί με τα Σχέδια των άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Θα ακολουθήσει διαβούλευση τουλάχιστον δύο μηνών και γύρω στο Πάσχα θα αρχίσουν να προωθούνται τα νέα σχέδια ανάκαμψης, ανάμεσά τους και το ελληνικό. Υπάρχουν σκέψεις να δοθεί ως προκαταβολή το 10% ή 20% του συνόλου των κοινοτικών πόρων, δηλαδή ποσό γύρω στα 2 με  2,5 δισ. ευρώ και εφόσον τα έργα έχουν ξεκινήσει και προχωρήσει καλά με ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών, θα υπάρξει δυνατότητα και επιπρόσθετης εκταμίευσης. Μέσα στο 2021 θα έχουμε κατ’ ελάχιστο έσοδα άνω των 2 δισ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και κονδύλια από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ».

Δείτε την συνέντευξη του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου στον Αθήνα 9.84 εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο